28.11.12

Saber plegar a temps és una tàctica que sempre m'ha funcionat.


ESTAR EQUILIBRATS ?

Quan estàs esvalotat, excitat, una mica begut o entusiasmat per quelcom, el teu esperit sembla més viu i tot tu et sents magnetitzat, en forma, comunicat amb l'entorn…

Per contra quan estàs calmat, relaxat, sadollat tan et fa blanc com negre. Tot t'està bé. És una passivitat gratificant que t'embolcalla i et deixa ensopit.

Tan l'un extrem com l'altre semblen prou adients, però, aquí surt el concepte "estar equilibrat" que pretén cercar el punt mig dels dos aspectes esmentats. Em fa l'efecte que aquest punt mig -com tantes coses teòriques- és una falàcia, no tant perque no sigui cert sinó per que no és un punt fixe. Si estás viu no t'hi pots quedar en equilibri permanent.

Crec que l'equilibri és més un reflex que ens ajuda a recuperar la "posició". M'explico. Quan fem un esforç físic gran ens cansem i el "reflex" ens demana reposar. Quan la passió ens ha portat a fer uns excessos, el "reflex" ens presenta l'opció de relaxar-nos. Crec que només hi ha dos estats: "on" i "off". Amb tots els matisos que vulguem, un ésser viu només pot estar "engegat" o "parat", per tant el "punt mig" només és "un lloc de pas".

L'anglicisme "stand-by" que fem servir quan un es desconecta temporalment de quelcom i resta a l'aguait, potser podria aplicar-se al "punt mig", però a la fi suposa estar "parat" i fins i tot no suposa relaxar-se, sinó estar en tensió, estar a veure-les venir.

Podem associar l'estar equilibrat a qui, fetes les renúncies pertinents, s'aïlla de l'entorn i es concentra en el seu interior. Pot ser el cas d'un asceta contemplatiu enmig de la natura. És com un vehícle al ralentí. Està engegat però no circula.

Aquest món es regeix per la dualitat. La trobem a tot arreu i ens serveix com referència pel nostre viure. Per tant, no em capfico en "estar equilibrat" i faig tot el que puc per a viure plenament cada moment: Quan estic "en marxa" vaig a totes, sense cap mena de fre, gaudint de tot el que es presenta. Quan "m'aturo" ho deixo tot, paladejo el viscut i em relaxo fins a recobrar energies.

Hi ha una frase que diu: De nada demasiado. Crec que aquest és el secret per viure bé. En el benentès que no vol dir que ens haguem de privar de rès sinó que no n'hem d'abusar. Si vaig a ballar m'hi abocaré amb tots els sentits, però quan el cos em digui prou pararé. Igual amb el menjar, el beure, el fumar…

Saber plegar a temps és una tàctica que sempre m'ha funcionat. Plegar quan les coses van bé, no esperar fins el final per la golosia d'aprofitar-ho tot. Així t'enduus el millor record al no deixar que les coses decaiguin. Així també se'm fa present que en aquest món només hi som de pas, que tot el que comença, acaba. 

Joan Martí  
On hi ha un somni, hi ha un camí
__________________________________________________________

ESTAR EQUILIBRADOS?

Cuando estás alborotado, excitado, un poco bebido o entusiasmado por algo, tu espíritu parece más vivo y todo tú te sientes magnetizado, en forma, comunicado con el entorno ...

Por el contrario cuando estás calmado, relajado, saciado todo te da igual. Todo te está bien. Es una pasividad gratificante que te envuelve y te deja aburrido.

Tanto un extremo como el otro parecen bastante adecuados, sin embargo, aquí sale el concepto "estar equilibrado" que pretende buscar el punto medio de los dos aspectos mencionados. Me parece que este punto medio -como tantas cosas teóricas- es una falacia, no tanto porque no sea cierto, sino porque no es un punto fijo. Si estás vivo no te puedes quedar en equilibrio permanente.

Creo que el equilibrio es más un reflejo que nos ayuda a recuperar la "posición". Me explico. Cuando hacemos un esfuerzo físico grande nos cansamos y el "reflejo" nos pide descansar. Cuando la pasión nos ha llevado a hacer unos excesos, el "reflejo" nos presenta la opción de relajarnos. Creo que sólo hay dos estados: "on" y "off". Con todos los matices que queramos, un ser vivo sólo puede estar "en marcha" o "parado", por tanto el "punto medio" sólo es "un lugar de paso".

El anglicismo "stand-by" que utilizamos cuando uno se desconecta temporalmente de algo y queda al acecho, quizá podría aplicarse al "punto medio", pero al fin y al cabo supone estar "parado" e incluso no supone relajarse, sino estar en tensión, estar a verlas venir.

Podemos asociar el estar equilibrado a quien, hechas las renuncias pertinentes, se aísla del entorno y se concentra en su interior. Puede ser el caso de un asceta contemplativo en medio de la naturaleza. Es como un vehículo al ralentí. Está encendido pero no circula.

Este mundo se rige por la dualidad. La encontramos en todas partes y nos sirve como referencia para nuestro vivir. Por tanto, no me empeño en "estar equilibrado" y hago todo lo que puedo para vivir plenamente cada momento: Cuando estoy "en marcha" voy a todas, sin ningún tipo de freno, disfrutando de todo lo que se presenta. Cuando "me paro" lo dejo todo, paladeo lo vivido y me relajo hasta recobrar energías.

Hay una frase que dice: De nada Demasiado. Creo que este es el secreto para vivir bien. En el bien entendido que no quiere decir que nos tengamos que privar de nada sino que no tenemos que abusar. Si voy a bailar me libraré a ello con todos los sentidos, pero cuando el cuerpo me diga basta, pararé. Igual con la comida, la bebida, el fumar ...

Saber dejarlo a tiempo es una táctica que siempre me ha funcionado. Dejarlo cuando las cosas van bien, sin esperar hasta el final por quererlo aprovechar todo. Así te llevas el mejor recuerdo al no dejar que las cosas decaigan.
Así también se me hace presente que en este mundo sólo estamos de paso, que todo lo que empieza, termina.

No hay comentarios:

Publicar un comentario